TaruElkama Nöfnöf

Työttömien syrjinnälle stoppi!

Mä oon sen verran vanha että muistan kyllä hyvin 90-luvun lama-ajan. 
Silloin ei vittuiltu työttömille, että teidän oma syy ja miksette hae ahkerammin duunia.
Muistan että kaikki olivat samassa jamassa ja kukaan ei lähtenyt väheksymään toisen työttömyyttä.

Mikä helkutin narsistinen aikakausi meihin on pesiytynyt että joka paikassa solvataan työtöntä? Että niinkuin laiska kun ei hae duunia?  Monet työttömät  ihan kokopäivähommina hakevat töitä, juoksevat paikasta toiseen, välillä pitäis siellä leipäjonossakin olla koska pitää saada muutakin kuin ylähuuli leivän päälle.

Työttömän osa ei ole helppo.  Ainakaan nykyään. Ei ole mitään järkeä saada kaikenmaailman EK:n vittuilut päälle. Työtön käy kursseja, työtön yrittää kouluttaa itseään, mutta mikään ei riitä.

Sitäpaitsi normienpurkutalkoista puheenottaen; Mitens on nyt niin ettei työtön saa tehdä vapaaehtoistyötä tai kouluttaa itseään ilman työvoimahallinnon ohjausta? Heti ryönätään kimppuun ja evätään kaikki tuki!

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

21Suosittele

21 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (22 kommenttia)

Käyttäjän jormanordlin kuva
Jorma Nordlin

90-luvun laman aikana ei ollut tällaista nettiä, eikä sosiaalista mediaa. Politiikka oli toisenlaista.

Muistan hyvin kun aamun ruuhkapussissa pari töihin menevää ihmetteli, miten ihmiset jäävät työttömiksi eivätä viitsi työtä hakea. Siltä ajalta on sanonta: "500 000 työtöntä tuli kuin yhdessä yössä".

Jotkut työttömäksi joutuneet lähtivät aamulla ikään kuin töihin, jotta naapurit eivät olisi huomaanneet työttömyyttä.

Helsingissä paikallislehti uutisoi, miten oli työvoimatoimisto antanut punttisalilla kävijälle karenssin, oli kertonut että käy salilla. Siitä nousi aika iso haloo silloin. Muistan tapauksen.

Käyttäjän TaruElkama kuva
Taru Elkama

Kiitos. Sä oot yhä Jorma väärässä puolueessa.

Käyttäjän vylitalo kuva
Ville Ylitalo

Näin se vaan oli, ettei työttömän tarvinnut silloin lukea netistä niitä hyväosaisten halveksivia juttuja toisin kuin nykyään. Ei mikään ole muuttunut varsinaisesti muu kuin, että nykyään on ihan ok julistaa koko maailmalle olevansa kusipää ja helppo mahdollisuus siihen.

Käyttäjän janikorhonen kuva
Jani Korhonen

Tuskin se on sen enempää tai vähempää OK kuin ennenkään, mutta nyt siihen on mahdollisuus. Ennen ei ollut.

Petri Muinonen

"Monet työttömät ihan kokopäivähommina hakevat töitä"

Ei riitä: KAIKKIEN pitäisi. Se on työttömyysturvan idea, että haetaan töitä eikä syljeskellä kattoon.

Käyttäjän PetriPirskanen kuva
Petri Pirskanen

Ihan sama hakeeko sitä kaikki vai sen 50% Töitä ei jokaiselle löydy siitä huolimatta.. Itse en voi ymmärtää tätä pakkokoulututsta.. Ja että jokaiseen pieneenkin hommaan pitäisi olla tutkintoja ja koulutusta, ja työkokemustakin.. Johtuuko tämä polittiista päätöksistä vai sitten että työnantajilla on varaa valita kermat päältä? Ja ihmisten on kilpaa pakkokouluttautua jotta työnantaja huomaisi?

Käyttäjän jannemuhonen kuva
Janne J. M. Muhonen

Tämä asia mietityttä alati etenkin minun ikäluokkaani, eli 1980-luvulla syntyneitä. Miten saat työkokemusta, jos jo kesätyöpaikkakin esimerkiksi korkeakouluopintojen ollessa tauolla kesäisin sellaista edellyttää?

Vanhan liiton poijjaat ovat kertoneet, että ennen vanhaan mentiin työpaikalle ja ilmoitettiin tulevansa töihin, eli työntekijän kannalta oli ostajan markkinat. Nykyään tilanne on täysin päinvastainen, jonka pääsyyksi näen paitsi työmarkkina- myös yhteiskuntarakenteen muutoksen jälkiteollisuutta seuraavaan vaiheeseen, jossa tuottavan työn kysyntä Suomessa supistuu alati.

Maksimaalisen tuottavuuden ja tehostamisen tie on ollut kansakuntaa ajatellen valtaisa karhunpalvelus, joka takaa nykyään lähinnä suurpääoman kasvamisen osakkeenomistajille - valuutta, josta se kaikkein matalin taso, eli duunarit, eivät hyödy millään tavalla.

On kaikkein suurin illuusio ajatella, että esimerkiksi joidenkin tuottavan työvaihdein digitalisointi ja automatisointi loisi koko yhteiskunnalle lisäarvoa. Väärin. Se tuottaa lisäarvoa ainoastaan johtoportaalle alentuneiden työvoimakustannusten muodossa. Ei tästä säästöstä armopaloja duunareille jaeta.

Käyttäjän JouniBorgman kuva
Jouni Borgman

Työttomien kohtelu nyt on vain yksi esimerkki siitä, kuinka ihmisoikeudet tai kansalaisen perustuslailliset oikeudet on Suomessa sidottu sosio-ekonomiseen asemaan tai ylipäätänsä taloudellisen lisäarvon tuotokseen. Omaisuudenhoidon ammattilaisille ulkoistanut 'koroilla eläjä' tuottaa tasan yhtä vähän lisäarvoa kansantalouteen kuin työtön, mutta yritäpä mennä syyllistämään sellaista. Hassuinta tässä on erään nimeltä mainitsemattoman lähimmäisenrakkautta julistavan puolueen edustajien kiivaus näissä työttömien syyllistämistalkoissa.

Käyttäjän fazerinsini kuva
Jouni Suonsivu

Totta. Yhtä totta on, että ylipäänsä poliittisessa oikeistossa tämä ajattelutapa on yleistä. Ajattelutavat muuttuvat helposti toimintatavoiksi ja toimintatavat ajetaan laeiksi. Sanaa siteeraten sen voi ilmaista niinkin, että kenellä on, sille annetaan, ja kenellä ei ole, siltä otetaan pois sekin, minkä luulee omistavansa.

Käyttäjän heikkitoivonen kuva
Heikki Toivonen

Mitens on nyt niin ettei työtön saa tehdä vapaaehtoistyötä tai kouluttaa itseään ilman työvoimahallinnon ohjausta? Heti ryönätään kimppuun ja evätään kaikki tuki!

Taru, mielenkiinnosta pakko kysyä, tarkoititko sanan 'nyt' tuohon vain ylimääräisenä, efektiä tuovana täytesanana vaiko sen varsinaisessa merkityksessä l. aikamääreenä?

Käyttäjän TaruElkama kuva
Taru Elkama

Ksrjalais-savolais-hämäläis- varsinaiskunta-uusimaalaisperäinen täytesana höystettynä ripauksella ruottinkieltä. Ei mitään kummempaa merkitystä.

Käyttäjän heikkitoivonen kuva
Heikki Toivonen
Käyttäjän SeijaHuuhtanen kuva
Seija Huuhtanen

Minusta työttömien leimaaminen alkoi 1990-luvun jälkipuoliskolla ja oli aluksi viranomaislähtöistä ja mitä viranomaiset edellä, sitä kansa perässä, sillä viranomaiset antoivat eväät kansan toiminnalle. Ehkä viranomaisten toimintaan johti se, että tuolloin ankaroitettiin työttömien kohtelua ja tuohon haluttiin perusteet.

Ensin tuli työmarkkinatukilaki (aluksi oma lakinsa, nythän se on yhdistetty työttömyysturvalakiin), joka mahdollisti monenlaista heikoimmassa asemassa olevia kohtaan, tuolloin myös heikennettiin työttömyyskorvauksia kautta linjan ja pidennettiin karensseja. Nuo nyt tulivat ensimmäisinä mieleeni, mutta olivat alkusoittoa 2000-luvulla tapahtuneille työttömän aseman monenlaiselle lisäheikentämiselle.

Käyttäjän fazerinsini kuva
Jouni Suonsivu

SH: "Minusta työttömien leimaaminen alkoi 1990-luvun jälkipuoliskolla..."

Hyvä huomio. Saku Timonen valottaa blogitekstissään aiheen syvempiä juuria. Näyttää siltä, että - ellei poliittisten voimasuhteiden muutokseen kyetä - suunta jatkuu eli pahenee. Syvenevää kahtiajakautumista siksi että kahtia jaetaan, ks. alla:

Kerjäämiskielto ja palveluspakko
http://blogit.image.fi/uuninpankkopoikasakutimonen...

Sitaatti Saku Timosen yllä olevasta tekstistä: "Näille kriminalisoinneille meillä onkin jo historiallista pohjaa, joten vanhojen lakien päivittäminen voidaan aloittaa vaikka heti. Aikana 1664-1883 maassamme oli kiellettyä niin köyhyys, kerjääminen kuin työttömyyskin. Järjestelmän nimi oli palveluspakko."

Käyttäjän joukorep kuva
Jouko Repo

Onhan se sieltä, ja syvältä jos joku tosissaan naukuu laiskoista työttömistä. Se on ihan samaa p..aa, kun puhutaan silmä kiiluen möräkällä äänellä tohkeissaan työvoimapulasta. Tuskin aikuisiässä olevat ja yli 20 vuotta töissä olleet ovat vapaaehtoiseti työttömäksi jääneet, ja ihan varmasti töitä ikänsä tehneinä myös töitä hakevat. Täyspäiväisesti. Se työ kun on useimmille aikuisille kuin toinen luonto. Ja kun ei töitä ole, niin työn puute rikkoo ja pahasti. Sitä voi olla EK n syöttilään siellä pilvilinnassaan vaikea ymmärtää.

Näyttäis olevan tänään 16.024 duunimestaa framilla Suomessa. Siitähän voi sitten vapaasti valita, jos vaikka rupeis osa aikaiseks puhelinmyyjäksi, myymään joka kotiin hilavitkuttimia, tai perseenpäristimiä.

http://www.mol.fi/tyopaikat/tyopaikkatiedotus/haku...

No, esimerkiksi naapurimaassa Ruotsissa maan talous vetää yhtä hyvin kuin just nuohottu savupiippu. Työttömyys pienenee ennätystahtia. Tavoitteena on hallituksen mukaan olla EU n ykkönen tällä saralla 2020.

Alla paikallisen työvoimaviraston linkki

http://www.arbetsformedlingen.se/For-arbetssokande...

Käyttäjän fazerinsini kuva
Jouni Suonsivu

Ruotsi on ymmärtänyt säilyttää oman valuuttansa, kelluvan sellaisen, jonka laskee liikkeelle itsenäinen keskuspankki. Ninpä maalla on valtakunnan finanssien kannalta edes jonkinlaiset mahdollisuudet aitoon, itsenäiseen yhteiskuntapolitiikkaan omista tarpeista lähtien.

Käyttäjän lueskelija kuva
Teuvo Valkonen

Eniten "laiskoja ja työtä vieroksuvia"" entisiä työllistettyjä solvaavat eräät kokoomukselaisen maailmankatsomuksen omaavat?

Käyttäjän Laali kuva
Raili Sergejeff

Jos olisin nuorempi, lähtisin taas Ruotsiin töihin. Siellä sai ennen hyviä töitä, ja viisikymppistäkin kohdeltiin hyvänä työvoimana. Oli myös helppo saada töitä, jos oli kielitaitoa.

Pääsin useammalle eri ammattialalle töihin. Työtä ja alaa saattoi vaihtaa melko helposti, jos muutos kiinnosti. Nykyisestä tilanteesta en kyllä tiedä.

90-luvun laman viedessä kaiken (olin yrittäjä), lähdin Ruotsiin töihin.

Siellä makselin velkojani, ja kun palasin Suomeen, maksoin edelleenkin. Lähes 20 v meni velkavankeudessa, mutta selvisinpä! Pesämunaa vain ei voinut kerätä tai hankki aasuntoa hyväpalkkaisissa töissä, koska vouti olisi vienyt nekin.

Pari vähemmän tuttua yrittäjää teki lopullisen ratkaisun.

Suomessa halveksittiin jo silloin ainakin yrittäjiä, jotka menettivät kaiken. Silloin jopa epäiltiin, että porukka oli huijannut konkurssin, vienyt rahat Amerikkaan ja muuta älytöntä. Se oli todella pahaa aikaa.

Minäkin sain osakseni ikävää kohtelua ns. yrittäjäystäviltä, jotka eivät menettäneetkään kaikkea, vaan pystyivät jatkamaan. Olin alinta pohjasakkaa.

Käyttäjän sarilait kuva
Sari Laitinen

Minä en voi vieläkään katsoa Jaakonsaarta saamatta kylmiä väreitä. Tuo nainen heikensi 90-luvun aikaan työttömien asemaa valtavasti. Tämän jälkeen tuo sosiopaatti lässytti silmät kirkkaina, miten tämä on suuri päivä työttömille, koska kenenkään ei tarvitse enää olla työtön.

Juu, ei tarvitse olla, jos olot vedetään sellaisiksi, että on pakko ottaa vastaan mikä paskaduuni hyvänsä. Sehän on ihan sivuseikka, elääkö sillä palkalla.

Käyttäjän katriinakajannes kuva
Katriina Kajannes

Oon mäkin saanut USssa tappouhkauksia työttömien puolustamisesta.

Toimituksen poiminnat