TaruElkama Nöfnöf

Vihapuhe. Mitä se on?

Mielestäni vihapuhe tarkoittaa sitä että tartutaan kiinni ihmiseen, hänen fyysisiin ja psyykkisiin, ulkomuodollisiin olemuksiinsa.

Esim. Jussi Halla-aho ei kaipaa mitään nimittelyä olmiksi tahi tällaiseen ulkonäölliseen seikkaan vaaditen. Se on väärin.
Samaten Jussin perheen voisi myös jättää pois poliittisesta arvostelusta. Kuunnellaan mitä ihminen puhuu ja arvostellaan sitä.

Samoin nämä ihmisten huorittelut eivät kuulu politiikkaan vaan ovat huonoa käytöstä.
Kukaan ei ole suvakkihuora tai natsi jollei sitä erikseen ilmoita. Natsiksi voi tosin kutsua jotain kuspäätä jonka mielestä keskitysleirit olivat hyvä idea ja jonka mielestä pulloraiskaus takapuoleen on ihan tämmöinen hyvänpäiväntoivotus ns. suvakeille.

Mä toivoisin että tämä keskustelu pidettäisiin asiallisena puolin ja toisin. Niin en ole mikään suvaitsevainen keskitien kulkija koska minä en arvosta ihmistä joka aloittaa ladelmansa suvakkihuoralla tahi jollain punaviherkommunisti -jutulla.

Normaalit käytössäännöt kunniaan
 

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

26Suosittele

26 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (17 kommenttia)

Käyttäjän JaakkoAalto1 kuva
Jaakko Aalto

Mainiosti kirjoitettu. Minulle opetettiin aikoinaan, että asiat sotikoon, mutta ihmisten ei pidä sitä keskenään tehdä. Pidän sitä edelleen hyvänä oppina.

Käyttäjän OutiMara kuva
Outi Mara

Minä olen minä. Minä en ole suvakki enkä rajakki. En ole natsi, enkä rasisti. Basisti olen edelleen.

Käyttäjän TaruElkama kuva
Taru Elkama

Niin-in. Jos joku sinua on natsiksi väittänyt on väärässä.

Käyttäjän TuomoKokko kuva
Tuomo Kokko

Väliotsikosta "Kapteeni Haddockin haukkumasanasto" alkaa todellinen vihapuheen ABC.

https://fi.wikiquote.org/wiki/Kapteeni_Haddock

Käyttäjän valpperi kuva
petteri ritala

Se vaan on tämä uljas sosiaalinen media, mikä ona kaivanut kaikki pahimmat pukarit koloistaan.

Kasvokkain tuskin samoja ihmiset sanoisivat, mutta täällä somessa on helppo avautua. Siltikään en minäkään ymmärrä henkilöön menoa, asioista voi olla vaikka kuinka eri kannalla, mutta ihmisestä voi silti pitää.

Poliitikkojenkin pitäisi enemmä korostaa, sitä, että toisen kunnioittamien on tärkeintä. Onhan sekin kerrottu, että eduskunnan kuppilassa voi täysin vastakkaiset puolueden jäsenet heittää herjaa, ja sitten taas salissa asioista taistellaan.

Luulenpa vaan, että tuon Trumpinkin vanavedessä kaikenlainen möläyttely ja ihmisten pilkkaaminen tulee edelleen jatkumaan.

Käyttäjän TaruElkama kuva
Taru Elkama

Kasvokkain kukaan ei uskalla mitään.

Käyttäjän ilmari kuva
ilmari schepel

Hyvä blogikirjoitus. Kiitos, Taru. Huonoa käytöstä esiintyy todella paljon, jopa televisiokeskustelussa, media-ammattilaisten taholta.

Katselin juutuubesta tuota surullisen kuuluisaa pressiklubia, jossa (aiemmin arvostamani) Leif Salmen nimitti Jussi Halla-ahoa tylysti fasistiksi. Juuri se oli mielestäni ilmiselvää vihapuhetta, koska Halla-aho ei ole koskaan ilmaissut olevansa kiinnostunut fasismista.

Kun taas Jussi Halla-aho vastauspuheenvuorossaan kuivakkaasti totesi, että Leif Salmen on stalinisti, niin se vuorostaan ei ollut vihapuhetta, koska perustuu faktaan. Salmen myönsikin olevansa entinen stalinisti.

https://www.youtube.com/watch?v=ptb5GsCV2CQ

Käyttäjän OutiMara kuva
Outi Mara

Eilinen Ylen keskustelu oli mielestäni siinä mielessä surullinen, että se rajautui vain rasismiin. Jo päiväkodeissa ja kouluissa on kiusaamista ja vihaa, eikä sillä ole mitään tekemistä rasismin kanssa. Työpaikoilla kiusataan ihmisiä. Työttömät, vammaiset ja sairaat saavat osansa. Jos vihapuheeseen halutaan puuttua, silloin pitää puhua se kaikista muodoista, kaikkien tekemänä. Sitä ei pitäisi rajata jonkun oikeudeksi tai vain jonkun tekemäksi. Sitä ei myöskään saisi koskaan käyttää lyömäaseena, perustelut pitäisi sanoille ja asioille aina löytyä.

Hyvät käytöstavat on tärkeä asia, lähtee kotoa. Kiitos ja anteeksi sanat toinen. Näillä pääsee jo kovin pitkälle.

Käyttäjän TaruElkama kuva
Taru Elkama

Niin, meidän vanhempien pitäisi toimia esimerkkinä.

Käyttäjän zzz333 kuva
kaija kelhu

Kyllä ja katsoa myöskin itse välillä peiliin. Kuinka usein sitä meistä jokainen puhuu enemmän tai vähemmän tyhmiä lastensa kuullen, jotka imevät joka sanan tarkasti muistiinsa ja sieltä ne sitten pulpahtelevat aina turhankin usein esiin ... Esimerkillä on ihmeen vahva voima! Ja tavat huonosta käytöksestä voidaan liiankin usein johtaa kotiin ja lähiympäristöön.

Juuso Hämäläinen

Hyvät käytöstavat ovat paikallaan vain silloin, kun tarkoittaa nitä sanoo. Pinnallinen hyvätapaisuus on rumempaa kuin mikään muu huonotapaisuus.

Hyvien ihmisten alueilla asuva viherpiipertäjä, joka puolustaa kaikkia sorrettuja, mutta ei halua yhtään mamua naapuriinsa, on tekopyhä niljake. Hän moittii sivistyneesti muita ahdasmielisiä maahanmuuttoa kritisoivia.

Mutta montako somalia tai irakilaista siirtolaista on otettu asumaan Eiraan, Kaivopuistoon, Kruunuhakaan, Töölöön tai vaikkapa Westendiin ja Kauniaisiin? Suositteleeko Vuokraturva heitä asuntosijoittajalle asukkaaksi? Ei tee näin vaikka vuokranmaksu on taattu. Verovaroista.

Käyttäjän jiihooantikainen kuva
Juho Antikainen

"Vihapuhe. Mitä se on?"

No, minultahan tuota tosiaan kannattaa kysyä :)

"Euroopan neuvoston ministerikomitean mukaan vihapuhe on sellaista ilmaisua, jolla levitetään, yllytetään, edistetään tai oikeutetaan rotuvihaa, muukalaisvihaa, antisemitismiä tai muunlaista vihaa, joka perustuu suvaitsemattomuuteen (Euroopan komitea, Fact sheet 4: Hate
speech, 31.7.2009)"

https://helda.helsinki.fi/bitstream/handle/10138/3...

Käyttäjän suburbian kuva
Sini Lappalainen

Samaa mieltä Outin kanssa että huonoa käytöstä on kaikkialla. Ja jotenkin ajattelen että ne on jokaisen yksilön ja yhteisön poliittisia päätöksiä että minkälaista käytöstä rohkaisee/torjuu.
Isänmaallisuus on arjessa tai ei ole. Me kaikki kannetaan tätä systeemiä.

Juuso Hämäläinen

Kirjoitit niin hauskasti, että vieläkin naurattaa. Toki monelle hyvätapaisuus on tärkeä asia. Itselleni on aivan samantekevää taasen. En yhtään ole huolissani mielensä pahoittajista. En silti itse harjoita nimittelyä. Vaikka aihetta voisi ollakin. Ruokotonta kieltä käyttävä lähinnä pilaa oman sanomansa, jos sellaista olikaan.

Taasen hyvä esimerkki provokaattorista on nettitoimittaja-konservatiivi-homo Milo Yiannopoulos Englannista. Hän pistää armotta kyykkyyn kaikki inisijät kuten sateenkaariväen, campus-raiskauskulttuuriin uskovat, rasismia kaikkialla näkevät, äärifeministit ja kaikenlaiset muut suvakit, jotka eivät suvaitse vapaata keskustelua. Hän ei myöskään yhtään jätä kertomatta mitä mieltä on uskonnoista, jotka ovat täysin järjettömiä.

Milo on erinomainen lääke kansainväliseen Narinkkatori-syndroomaan. Herättää itsenäiseen ajatteluun melko hävyttömän suorilla, mutta aina perustelluilla puheilla ja kiitettävästi epäsosiaalisella tavalla. Laumahenki ja poliittisesti korrekti käytös ovat asioita, joita emme kaipaa.

Yksittäisen henkilön täydellinen nujertaminen julkisuudessa, hänen yksityisen elämänsä tonkiminen pohjia myöten ja raaka pilkka taasen eivät ole koskaan tarpeen.

Asioista taasen on voitava olla mitä mieltä kukin haluaa ja kantaansa saa puolustaa myös vähemmän hyvätapaisesti.

Käyttäjän mark01toivonen kuva
Markku Toivonen

Kiitos tästäkin, Taru. Vastaansanomattomimpia kiteytyksiä aiheesta. Somekeskustelun ongelmia on, että inhimillinen kontaktipinta puuttuu. Se tekee erimielisyyksien synnyttämien purkausten anteeksipyytämisestä ja -antamisesta vaikeata. Siihen pitää antaa itselleen ja keskustelukumppanille mahdollisuus.

Käyttäjän ellelazarov kuva
Elle Marketta Lazarov

Eilen eduskunnanpuheenjohtaja Lohelakin peräänkuulutti puheessaan kansanedustajilta kunnollista käytöstä.

Joo, taitaa tämä some rapauttaa ihmisten käytöstapoja, ei hyvä

Toimituksen poiminnat