TaruElkama Nöfnöf

Psyykenlääkevastaisuus.


Mikään ei ärsytä niin paljon kuin ihmiset jotka kuvittelevat tietävänsä psyykenlääkkeistä kaiken, tyypit jotka eivät niitä edes käytä.
Viitaten tähän kirjoitukseen http://viovio.puheenvuoro.uusisuomi.fi/233088-psykiatrit-elavat-fantasiamaailmassa

Nämä nykypolven psyykenlääkkeet ovat olleet monen ihmisen pelastus. Tottahan toki lääkkeissä sivuvaikutuksia ja kaikki lääkkeet ei jokaiselle sovi.

Olisi toivottavaa, että esim lääkkeistä avun saaneita ihmisiä haastateltaisiin ensin.  Ennenkuin lähdetään tekemään huonojen kokemuksien perusteella  tekemään kaiken kattavaa kuvaa. Nämä professorit eivät todellakaan olleet alansa ammattilaisia. Pskyoterapia ei ole aina edes kaikille mahdollista saati että varallisesti mahdollista.
Psykoterapia on eri asia kuin psykiatria. Joissain tapauksissa vääränlainen psykoterapia voi peräti pitkittää traumaa jos ihminen itse haluaa unohtaa itseänsä ahdistavan asian.

Psyykenlääkkeitä käytetään tosiaan moneen vaivaan. Koska niiden teho on huomattu myös kipuaistimuksen turruttavana lääkkeenä. hermoperäiseen kipuun esim Triptyl on oiva lääke http://www.terve.fi/masennus/yleista-neuropaattisesta-eli-hermoperaisesta-kivusta

 

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

11Suosittele

11 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (9 kommenttia)

Käyttäjän suburbian kuva
Sini Lappalainen

Juu ei pitäisi mennä äärimmäisyydestä toiseen.

Käyttäjän TaruElkama kuva
Taru Elkama

Esim. paniikkihäiriöisistä, johon minäkin kuulun on saaneet noin 50/50 avun lääkkeiden avulla vaivaansa.

Käyttäjän TaruElkama kuva
Taru Elkama

Kritiikkiä tosin voisin antaa siitä, että monelle paniikkihäiriöiselle on määrätty neuroleptejä. Neurolepti ei ole mikään ahdistushäiriölääke.
On olemassa parempiakin vaihtoehtoja.

Käyttäjän viovio kuva
Viola Heistonen

Taru Elkama kirjoitti: [Mikään ei ärsytä niin paljon kuin ihmiset jotka kuvittelevat tietävänsä psyykenlääkkeistä kaiken, tyypit jotka eivät niitä edes käytä],
- Ai,"eivät niitä edes käytä"!En todellakaan käytä, ainakaan vielä, mutta tulevaisuus on tuntematon jokaisen kohdalla, niin minunkin!

En itse huomannut, että olisin kirjoituksessani "Psykiatrit elävät fantasiamaailmassa", "kuvitellut tietäväni kaiken psyykelääkkeistä", mutta blogisti Taru Elkama varmasti huomasi, että kirjoitukseni perustuu Mikko Puttosen HS artikkeliin "Arvostettu professori tyrmää psyykenlääkkeet ja vaatii niiden poistamista markkinoilta: enemmän haittaa kuin hyötyä"
Miksi ette menisi huomauttaman Mikko Puttosta hänen kirjoituksesta? Jospa hänkään ei käytä lääkkeitä!?

T.E.kirjoittaa : [Olisi toivottavaa, että esim lääkkeistä avun saaneita ihmisiä haastateltaisiin ensin. Ennenkuin lähdetään tekemään huonojen kokemuksien perusteella tekemään kaiken kattavaa kuvaa. Nämä professorit eivät todellakaan olleet alansa ammattilaisia...],

- Pitäisikö minun ymmärtää, että blogisti Taru Elkama ehdottelee linkityn blogin Viola Heistosta menemään ensin haastattelemaan "lääkkeistä avun saaneita ihmisiä"!? Kuulostaa aivan kummalliselta.Jos edes"nämä professorit (ketkä??)eivät todellakaan olleet alansa ammattilaisia".
Blogissani on mainittu useampi professori!

Jos minä olen ainoa ärsyke Taru Elkaman Elämälle, niin hyvä puoli siinä on, että pääsee helposti irti.

Molemmat me kuitenkin olemme vapaita kirjoittamaan ja ilmaisemaan mielipidettä perustuslain 12 pykälän "Sananvapaus ja julkisuus"mukaan:

"Jokaisella on sananvapaus. Sananvapauteen sisältyy oikeus ilmaista, julkistaa ja vastaanottaa tietoja, mielipiteitä ja muita viestejä kenenkään ennakolta estämättä..."

Oikein hyvää alkanutta kevättä ja tärkeä on meille säilyttää se mielen vapaus:

https://www.youtube.com/watch?v=tXi1lrF_738

Irwin Goodman - Maailma On Kaunis

Käyttäjän TaruElkama kuva
Taru Elkama

Kiitos, Viola maaima ei ole niin kaunis. Ja masennuskaan ei ole niin kaunis kuin Sä luulet.

Käyttäjän JaanaAnitaHolmstrm kuva
Jaana Holmström

Juu, onhan se sananvapaus. Missä olet Viola Heistonen silloin, kun nuorella on itsemurha suunnitelmia ja todella paha olo, ja hän on lukenut tällaisia lääkekielteisiä mielipidekirjoituksia ja kaiken kukkuraksi hän ei osaa kommunikoida terapeutin kanssa?

Käyttäjän pekkapylkkonen kuva
Pekka Pylkkönen

Kukaan ei varmaan hauku lääkkeitä per se. Mutta jos luit esimerkiksi suomalaisen psykiatrian professorin vastineen tanskalaistutkijan näkemyksiin, lumelääkkeen teho on täkäläisenkin tiedon mukaan lähes sama kuin oikean lääkkeen.

Tästä syystä on ihan perusteltua vaatia esimerkiksi masennuslääkkeiden käytön osalta enemmän ja parempaa harkintaa, kun valtaosalla yhtä hyvän hoitovasteen tuottaisi sokeripilleri. Jos puolen miljoonan ihmisen lääkitsemisellä on onnistuttu ehkäisemään 300 itsemurhaa vuodessa (olettaen että millään muulla tekijällä ei olisi edes vaikutusta itsemurhien määrään) ja näistä 80% olisi saatu hoidettua plasebolla, voi tosiaan kysyä että onko resurssit kohdennettu oikein?

Mitä taas tulee tanskalaistutkijan kritiikkiin psykiatrisesta diagnostiikasta, tämähän on klassikkoaihe. Asiasta tosiaan on julkaistu maailman arvostetuimmissa tiedelehdissäkin piilokameramaisia selvityksiä joissa psykiatreilla on vakavia vaikeuksia olla toistensa kanssa yhtä mieltä diagnooseista.

En nyt sano että lääkkeiden käyttö pitäisi lopettaa kuin seinään, mutta tutkimusta aiheesta on lisättävä kiireesti. Masennuslääkkeiden turhan käytön vähentämisestä voisi olla dramaattisia positiivisia vaikutuksia sekä kansanterveyden että -talouden osalta.

Käyttäjän RauniVottonen1 kuva
Rauni Vottonen

Psyykenlääkkeitä tuntuu verhoavan jonkinlainen salaperäisyys. Eri tutkimuksista on vaikeaa saada selkokielistä tietoa ja kritiikkiä ei tunnuta hyväksyttävän. Tilanne on erikoislaatuinen.
Mielestäni tästä pitäisi keskustella enemmän ja avoimesti myös niistä ongelmista, joita tähän lääkitykseen liittyy. Moni vain hiljaa kärsii ja alistuu ongelmien edessä.

Saattaa olla, että oikeaan diagnoosiin kuluu aikaa parikin vuotta. Silti lääkitykset aloitetaan, vaikka riskinä on väärän lääkityksen tuomat tilaa pahentavat vaikutukset. Lääkkeitä on syötävä kuukausi kaupalla, ennen kuin voidaan olla varmoja, vaikuttavatko ne, tai ovatko ne kenties sittenkin vääriä. Potilas on siis koekaniinina.

Joillakin paikkakunnilla saattaa olla vaatimus, ettei terapiaa edes saa ilman lääkityksen aloittamista. Ei siis edes kokeilla terapian aloittamista ensin. Eikä potilasta edes kuunnella, millaisia kokemuksia hänellä on eri lääkkeistä.

Mainitsit Triptylin. Minä käytän sitä unilääkkeenä, sillä se takaa syvemmän unen. Mutta todella harvoin, sillä se vaikuttaa vahvasti vielä seuraavan vuorokaudenkin. Me olemme erilaisia sen suhteen, miten nämä psyykelääkkeet todellisuudessa vaikuttavat. Eli yritys ja erehdys menetelmä on aika yleistä näiden lääkkeiden kohdalla.

Olen usein kysellyt lääkäreiltä, onko tutkittu sitä, miten nämä psyykelääkkeet vaikuttavat terveisiin ihmisiin? Mitkä ovat pitkäaikaisvaikutuksen terveen ihmisen kohdalla? Sairastuuko terve, jos hän suostuu syömään näitä lääkkeitä? En ole saanut vastausta.
Ja viimeiseksi, en ole lääkevastainen. Moni on saanut tuntuvaa apua lääkkeistä. Ovatko ne sitten onnekasta sattumaa vai perusteellisen tietämyksen tulosta, tästä voidaan olla eri mieltä.

Käyttäjän Marja-LiisaKalkela kuva
Marja-Liisa Kalkela

Mutta on myös totta että joka ongelmaan haetaan joku lääke.
Se ei ongelmia poista. Syy on ensin hoidettava mikä ongelman on aiheuttanut.
Esim.Masennukseen myös terapia . Eikä Alkoholistin ongelma riippuvuuteen poistu millään mielialalääkkeeillä ellei itse riippuvuutta hoideta.

Moni syö turhaan jopa käsiapteekkilääkkeitä ja vitamiineja.
Asia korjaantuisi täysin kun muuttaa elintapojaan.
Ulkoilee syö monipuolista ruokaa. Kumpikin auttaa esim.Diabeetekseen ja korkeaan kolestrooliin.

Itse ole 70v ja lääkekaapissani on vain "Hefta-rulla"(laastari) ,palovammavoide,kuumemittari.
Päänsärkyyn auttaa ulkoilu,unettomuuteen "Uni tulee sitten kun se tulee" ei unilääkkeen houkuttamalla.

Kun se keho tarvitsee myös itseltä sitä huolenpitoa .
Erikseen on ne joilla lääkäri on nähnyt tarpeelliseksi lääkehoidot .
Eikä niitä pidä jättää pois ja luottaa mihinkään hömppä uskomusten "vaihtoehtolääkkeisiin" ja hoitoihin.
Näin minä sen 70v olen räknännyt itse. Eikä ole lääkäreillä turhaan tarvinnut juosta,joka kolotuksesta.

Suomessa on hyvin koulutetut lääkärit joten niihin kannattaa luottaa .

Toimituksen poiminnat