TaruElkama Nöfnöf

Seuraavaksi ajetaan Stadin mummot taivasalle?

Jotkut ihmiset eivät nyt ymmärrä että asumistuissa on vuokrakatto, joka tarkoittaa sitä että ihmiset joutuvat ihan omista varoistaan maksamaan ylimenevän osan.

Jopa herra Ilaskivi moitti.

Tämä keskustelu vain tuntui niin oudolta että köyhät eläkeläiset vi**uun  Stadista ja Stadi on varattu vain nuorille menestyneille ihmisille.

Monet vanhemmat ihmiset omaavat ns sosiaalisen piirin, ja tutkimusten mukaan vanhemmilla ihmisillä on vaikeus solmia uusia suhteita uudella paikkakunnalla. Viihtyvyys, koko ikänsä Stadissa viettäneellä ei välttämättä onnistu tuo, elämän laatu.

Palvelut lähellä, elämänsä ehtoossa oleva ihminen katsoo kyllä asuinpaikkakuntansa ja sen  että auttava käsipari on lähellä, jos jotain sattuu.

Sori että lyhyt blogi, mutta vatuttaa tämä ihmisten kateus.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

11Suosittele

11 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (40 kommenttia)

Juuso Hämäläinen

Vitipäisiä olivat nämä Ilaskiven näkemykset. Hän ja puolueensa ei tehnyt mitään pitääkseen asumisen kustannukset Hesassa kohtuudessa. Mitään estettä tälle ei ollut muuta kuin kokoomuslaisten keinottelijouden intressit. Kovin moni kokkari on laittanut rahojaan sijoituskämppiin ja niistää vuokraa minkä ikinä irti saa. He ovat itse olleet aktiivisesti nostamassa markkinahintoja omalla ahneudellaan.

Oikeistolaista keinottelijaa ei kiinnosta yhtään mihin homemörskään mummosi laitettaisiin säästämään tukirahoja. Sieltä se mökistä löytyy yksin kuolleena aikanaan. Pääasia, että pääsee nostamaan vuokria pari tonnia tienaavilta nuorilta, joilla ei enää riitä edes puolet netostaan surkean betonilokeronsa vuokraan.

Sairasta menoa.

Käyttäjän TaruElkama kuva
Taru Elkama
Juuso Hämäläinen

Ota se sensuurinappula pois päältä Taru. Se ei kuulu nykyaikaan.

Käyttäjän TaruElkama kuva
Taru Elkama

Sori muttei auta. Jostain kumman syystä tää Puheenvuoro-palsta laittaa niin ettei käy.

Juuso Hämäläinen

Kiitos kuitenkin. En minä halua enkä voi määräilllä. Tuntuu vaan paremmalta, kun sana on vapaa. Toki teet niinkuin parhaalta tuntuu.

Käyttäjän opehuone kuva
Esa Mäkinen

Ja voi mikä mölinä taas tuli, kun mainittiin sana perustuslaki.

Käyttäjän TaruElkama kuva
Taru Elkama
Käyttäjän Pekka Toivonen kuva
Pekka Toivonen

"Ihmiset joutuvat ihan omista varoistaan maksamaan."

Hyvin kiteytetty.

Käyttäjän TaruElkama kuva
Taru Elkama

Monilla on käsitys että eläkeläiset ovat paarialuokkaa, jolleivät ole Ilaskiven tasoisia menestyjiä.

Käyttäjän EeroPyykkl kuva
Eero Pyykkölä

Vaikuttaa tosiaan siltä, että Stadin köyhistä pyritään eroon oikein todella. Idea ilmeisesti kelpaa kaikille hallituspuolueille, joskin ehkä eri syistä?

Nuoremmat asumistuista "nauttivat" vähintään Vantaalle, eläkeläiset tietysti ensi sijaisesti hautaan, mutta vähintään Vantaalle ja köyhät työläiset vähintäänkin Vantaalle.

Kokoomus ja vihreät pitävät valtaa Stadissa, kepu ja persut totta kai hyväksyvät tuon heidän hesassaan.

Käyttäjän TaruElkama kuva
Taru Elkama

Ihan sama. Kutsun tällä sekunnila kaikki Stadin mummut asumaan Keravalle.

Ai niin muttakun ei täälläkään ole asuntoja :)

Käyttäjän rjaaskel kuva
Risto Jääskeläinen

Jos lupaat aina olla vähän vastahankaan, niin voin antaa pari teknistä neuvoa kommentteja koskien. Eihän ole liikaa pyydetty, kun sentään asun Järvenpäässä?

Katso Puheenvuoro-käyttäjätilisi Ylläpito-välilehdeltä Oma käyttäjätilini-osiosta kohtaa:

"Salli Puheenvuoro-kirjoitusten kommentointi ilman ennakkotarkastusta?" Näkyykö punainen Ei?

Jos näkyy, niin siirry Muokkaa-välilehdelle ja katso Kommentointiasetukset-osio. Varmista, että rasti on kohdassa "Salli Puheenvuoro-kirjoitusten kommentointi ..."
Varsinainen temppu on muuttaa ruudun rastitusta kohdassa "Haluan ilmoituksen ...." (varsinkin, jos edellinen rasti oli jo oikein).
Tallenna tekemäsi muutos Tallenna-painikkeella.

Ainakin minulla tuolla tempulla hävisi se punainen Ei.

Nämä neuvot eivät maksa mitään, mutta toivon, että niistä on apua.

Käyttäjän TaruElkama kuva
Taru Elkama

Juu, ei auta. Olen kokeillut kaiken.

Käyttäjän rjaaskel kuva
Risto Jääskeläinen

Ei maha mittään sitten.

Tuota, siis meidän eläkeläisten asuminen. Meitähän on joka junaan, mutta jotkut ovat jääneet Helsinkiin. Se heille suotakoon. Kenen rahoilla, siitähän tässä on kyse?
Oikeastaan pitäisi löytää ne, jotka asuntojen hinnannousuista ja asumistuista eniten hyötyvät ja maksattaa niillä? Esimerkiksi VVO on varmaan eräs iso hyötyjä, jos on niitä muitakin asuntojen suuromistajia.

Juuso Hämäläinen Vastaus kommenttiin #16

Juuri tämä on tärkeää. Selvittää miksi Hesassa ikänsä asunut ei enää pystykään täällä budjaamaan ilman tukia. En usko, että se on seurausta yli varojensa elämisestä vaan siitä, etteivät ansiot ja eläkkeet sekä tuet kehity samaan tahtiin kuin pakolliset elinkustannukset. Rahaa pumppaavat keinottelijat. Heitä kutsutaan nykyään kauniimmin sijoittajiksi. Rosvo on paremmin kuvaava ammattinimike heille.

Olen seurannut vanhempieni pärjäämistä läheltä. Isälläni oli lähes neljän tonnin bruttoeläke. Vanhemmat pärjäsivät hyvin omassa talossaan kunnes sairaudet alkoivat vaivata. Julkinen terveydenhoito ei paljoa uhraa vanhuksiin. Nopeaa ja pätevää hoitoa on haettava myös yksityiseltä puolelta. Se on jatkuvasti käytettynä pirun kallista.

Kun vanhuus vaatii lisäksi kotihoidon apua niin siitä reilun 2.500€ nettoeläkkeestä ei sitten tahdo oikein riittääkään.

Kun isäni kuoli niin äidilleni jäi 1.800€ perhe-eläke eli vajaat puolet isäni eläkkeestä. Kun tuosta otetaan verot pois, maksetaan itselle jäävät lääke-, lääkäri- ja kodinhoidon kulut niin rahaa ei jää juuri mitään. Hieman ruokaan, talon pieneen sähkölaskuun, veteen ja jätemaksuihin. Tili on käytännössä tyhjä heti eläkkeen tultua. Äitini on köyhä.

Jollei hän asuisi samassa Hesassa kuin me lapset niin hän olisi täysin heitteillä suuren osan viikosta ilman päivittäistä apuamme. Hän tarvitsisi jo nyt tukirahaa jossain muodossa.

Pidän Raimo Ilaskiven möläytystä älynköyhyytenä ja elämänkokemuksen kapeutena. Hän ei mielestäni ansaitsisi kuin tuon 1.800€ eläkkeen. En tiedä mistä hänelle pitäisi enemmän maksaa.

Käyttäjän JukkaSalakari kuva
Jukka Salakari

Ehkäpä se vapaus asuinpaikan valintaan onkin poistumassa perustuslaista. Semminkin kuin persujen maahanmuuttopoliittinen ohjelma esitti myös sitä että maahanmuuttajat pakkosijoitettaisiin eri puolille Suomea. Tämä huolestuttaa tällaista ulkosuomalaista joka joskus ehkä haluaisi muuttaa takaisin.

Käyttäjän AleksiParkkinen kuva
Aleksi Parkkinen

Kukaanhan ei suoranaisesti estä asumasta Helsingissä. Kuka tahansa voi siellä asua jos maksaa itse vuokransa. Tässä mielessä tässä tilanteessa ei voi vedota perustuslakiin. Tuolla logiikalla voi työtön vaatia asumista jossakin kartanossa ja sanoa "mutku perustuslaki vaatii vapaan liikkumisen ja haluan liikkua tähän taloon".

Valtio on tässä pelannut itsensä pussiin. Hallitus vaatii että työttömät muuttavat työn perässä, mikä luo muuttopainetta pääkaupunkiseudulle mikä on ainut alue, missä töitä esiintyy. Tämä taas luo kysyntää asunnoille, mikä nostaa vuokria.

Jos hallitus nyt leikkaa asumistukea, eivätkä vuokrat laske, on tuo vaatimus yhtä tyhjän kanssa. Ainut mitä keksin on pienien asuntojen lisärakentaminen julkisen liikenteen varrelle, mutta Suomessa ei taida korruptoituneempaa alaa olla kuin rakennus- ja vuorkausala. Sitäkin ollaan epäilty että firmat pitävät tahalleen asuntoja tyhjinä nostaakseen kysyntää ja vuokria.

Poliitikoilta on ihan turha pyytää apua koska monella, varsinkin isoilla pelaajilla, joilla on valtaa puolueessa on oma lehmä ojassa. Sopassa on mukana vähintään ammattiliitot eli SDP sekä yrittäjien liitot eli Kokoomus.

Juuso Hämäläinen

Ei pidä antaa sellaista kuvaa, etteikö markkinan ja keinottelun ongelmiin voi puuttua pakolla. Sääntely on aivan paikallaan ja puheet sääntelyn vahingollisuudesta ovat vailla pohjaa, vain toivotonta propagandaa.

Toki keinottelija kärsii, kun hänelle laitetaan jarrua, mutta entäs sitten. Tämä usko vapaan markkinan autuuteen on jo saavuttanut mielenvikaisuuden tason.

Käyttäjän AleksiParkkinen kuva
Aleksi Parkkinen Vastaus kommenttiin #21

Tottakai olen sitä mieltä että pitää säädellä jos mahdollista jos homma menee veronmaksajan kusettamiseksi. Kai se käytännössä tarkoittaisi vuokrakattoa per neliö, kuullostaa minusta helpoimmalta säätelyltä valvoa.

Toin ehkä vahingossa esille sellaisen vaikutelman, että uskoisin tilanteen olevan voivoi ja ettei asialle saa tehdä mitään koska vapaat markkinat. Tämä tilanne näyttää jo miten vapaat markkinat eivät toimi ja se vaatii valtion ohjaavaa kättä tietyissä tilanteissa.

Olen vain perimmiltäni pessimisti ja toivon todella että joltakin isolta puolueelta löytyy tarpeeksi populismia vuokrakaton laatimiseksi, siellä vain on monella oma lehmä ojassa.

Käyttäjän JukkaSalakari kuva
Jukka Salakari

No, ei ainakaan persujen maahanmuutto-ohjelmassa ollut mitään eroa sillä, maksaako asumisensa itse vai ei. Siinä sanottiin selkeästi että kuka tahansa joka muuttaa Suomeen, tullaan pakkosijoittamaan jos hän ei pysty selkeästi todistamaan olevansa hyödyksi Suomelle. Mietin tätä juuri omalta kannaltani, koska tuollaisen todistuksen antaminen voi olla vaikeaa, varsinkin kun sitä ei ole etukäteen määritelty.

Mutta siitä vain, kieltäkää meidän Suomeen tulemisemme. Sillähän se talous kohenee.

Käyttäjän opehuone kuva
Esa Mäkinen

Voi hitto mikä riemuidiootti. Et ymmärrä perustuslaista näköjään mitään. Ei se yhdeksäs pykälä tuota tarkoita. Se tarkoittaa mm. sitä, että vanhuksia ja köyhiä ei voi pakottaa keskitysleireihin tai kuoleviin kuntiin pois tieltä, jotta valtion velka saadaan kuriin.

Käyttäjän AleksiParkkinen kuva
Aleksi Parkkinen Vastaus kommenttiin #27

Ai perustuslaki määrää että valtion on pakko maksaa asumistukea? Ja se määrää että sitä pitää maksaa tarpeeksi jotta saa asua missä haluaa? Jos näin on, miksi asumistuessa on jo nyt rajoituksia?

Oma käsitykseni on että perustuslaki antaa sinun jäädä asuntoosi, valtio ei sinua sieltä raahaa. Mutta se ei velvoita valtiota maksamaan vuokraasi. Se on sinun ja vuokranantajan välinen ongelma jos ei ole varaa maksaa.

Aika pikkumaista aikuiselta mieheltä huutaa riemuidiootiksi vaikka joku väärässä olisikin. Trollitason toimintaa.

Juuso Hämäläinen

Sinun täytyy tienata sopivasti miljoonia maailmalla, ettet ole riippuvainen maamme poliitikoista ja virkamiehistä koskaan.

Käyttäjän ManuKorkman kuva
Manu Korkman

Tämä on vähän sitä samaa ajattelua, että vankeinhoito voitaisiin ulkoistaa Venäjälle ja Siperiaan. Ihmisestä viis...

Käyttäjän TaruElkama kuva
Taru Elkama

Halvaksi tulee jos mummut asuu esim. Thaimaassa.

Käyttäjän opehuone kuva
Esa Mäkinen

Sepä! Mummut Thaimaaseen, siellä olisi lämmintä ja palvelu ja hoiva varmasti riittävää ja ystävällistä. Mutta annahan olla, eiköhän persueinareilta räjähtäisi pää kateudesta.

Käyttäjän pii3719 kuva
Pertti Ikonen

Itse olen sitä mieltä että aivan hyvin Suomeenkin voisi synnyttää vuokra-asuntoja mm. työttömille joidenka rakennusten kunto olisi heikko ja muutenkin vajaavainen, mutta vuokrakin olisi vähäisempi. Tuossa on vaan sellainen ongelma, että tähän maahan ei saa synnyttää heikkokuntoisia vuokra-asuntoja lainsäädännöstä johtuen. ((Maan hankinnasta ja maan hinnasta en osaa sanoa mitään.))

Joo ja nyt on menossa kerrostalojen kunnostusbuumi, missä 80-vuotiaat mummot ja papat maksavat asunnoistaan toisen kerran putkiremontin muodossa yhtiövastikkeena hintaan n. 1000€/m2. Siis vanha 100m2 kerrostaloasunto remontoidaan kuin "uudeksi" 100 000 € hinnalla (ilman korkoja).

Tuo uudestaan rakentaminen tuli monelle vanhuksella yllätyksenä , kuten varmaan oli tarkoituskin, että rahat pois vanhusten pankkitileiltä kun aikoinaan saivat asunnot inflaation helpottamana.

Frank Halloway

Enpä tiedä, en. Vaikka paljon olen kuullut puhuttavan. Talouden ongelmista ja ratkaisuista. Ja ratkaisujen taloudesta. Ja talouden ongelmista. Sellainen tunne vallannut, että jonkin totuuden ympärillä tässä kierrellään ja kaarrellaan. Käännellään ruoria, joka ei ole mekaanisesti yhteydessä peräsimeen. Mukamas laivaa ohjataan. Että on jokin huono juttu tulossa. Ja kaikki vielä tietää.

Käyttäjän suburbian kuva
Sini Lappalainen

Eikös sillä huonolla jutulla ole aina peloteltu. Talous on valtava mahti mutta ei sentään ainoa jumala.
Siksipä vasemmiston pyrkimys tasata pikkiriikkisen isoja kuiluja on "sielukkaampaa" kuin kaikki taloudesta ja pelottelu romahduksista yms. Minä muistan ajan kun uutisiin esim radio- ja tv- uutisiin alkoi tulla yhä pitempiä osioita taloudesta. Silloin alettiin myös talouspelottelu populistisena aseena.

Käyttäjän PekkaSaikkonen kuva
Pekka Saikkonen

Muutettiin muutama vuosi sitten noin 60 km päähän keskustasta, koska vasta näin kaukana perheasuntojen hintataso alkaa olla sellainen, että siihen on tavallisilla palkansaajilla varaa omillaan.

Nyt sitten suhaillaan vaimon kanssa yhteensä noin 250 km työmatkoja päivittäin, jotta säilyttäisimme työpaikkamme, jotta saisimme tuloja, joista maksamme veroja, joilla rahoitetaan Kelaa, joka maksaa asumistukea jumalattomalle määrälle ihmisiä, jotta he voivat asua lähellä keskustaa vaikka heidän tulotasonsa ei siihen riittäisikään. Jokin tässä mättää.

Käyttäjän jormanordlin kuva
Jorma Nordlin

Eikös toi ylimenevä osa sitten huomioida toimeentukotuessa? Siinä pitää jäädä tietty summa asumismenojen jälkeen välttämättömyysmenoihin. Eli ei voi tätä summaa pienentää. Vanhusten ei tarvitse mennä fattaan, vaan menevät Kelaan hakemaan toimeentulotukea.

Sinänsä järjetöntä lisätä byrokratiaa.

Käyttäjän ArtoNakkila kuva
Arto Nakkila

"Eikös toi ylimenevä osa sitten huomioida toimeentukotuessa?"

Ei huomioida. Jokaisessa kunnassa ja kaupungissa on määritelty kohtuullinen vuokrahinta taso joka huomioidaan, yli menevän osan maksat itse siitä perusosasta mikä on tarkoitettu elämiseen (480€ kk) yksin asuvalla

Hullua on tällainenkin asia. Asun Vaasassa jossa kaupungin omistama kiinteistöyhtiö (pikipruuki) vuokraa asuntoja kalliimmalla kuin kaupungin sosiaalivirasto hyväksyy vuokrakulut.
Yksityiseltä saa halvemmalla vuokra asunnon.

Käyttäjän SepSaa kuva
Seppo Saari

Blogin huolenaihe on perusteltu. Kyse on niukkojen resurssien allokoinnista ja uudesta arvovalinnasta. [s]
---
"Vuoden 2016 alussa kaupungissa (Hki) asui noin 90 000 ulkomaalaistaustaista, joista 83 prosenttia oli syntynyt ulkomailla ja 17 prosenttia Suomessa."

Täytyyhän Helsingin tehdä tilaa mm. näille 75.000:lle (83%) muualta maailmasta tulleille. (Se on kaksi Stadionillista väkeä.) Ei kai heitä voi kadulle jättää tai "sijoittaa muualle Suomeen" vastoin tahtoaan, kuten eräät poliitikot ovat jo esittäneet?

Kuka tämän päivän Suomessa tohtisi koskea pieneenkään osaan tuosta luvusta 75.000 vaihtamalla heidän etunsa (maksusitoumus) esim. 20.000 Stadin mummon asumisen tukemiseen?
Ja kukapa nyt Stadin mummojen puolesta marssisi "meillä on unelmaa" tai "peli poikki"?

Käyttäjän MirjamiParant1 kuva
Mirjami Parant

Mitähän laki tuohon sanoisi, jos yhtä kansanryhmää (ikäihmiset) aletaan syrjiä sosioekonomisen taustansa takia?

Luulen, että puheet loppuisivat lyhyeen, mikäli asiasta nostettaisiin mekkala.

Aamulla Ylen 1:llä Kelan pj. Elli Aaltonen valotti neliövuokrakattoa siten, että ne, joiden asumiskulut kasvavat, saavat kompensaation toimeentulotuesta.

Molemmat siis valtion kukkarosta. Eli, hallituksen kikkailu asumistukimenojen pienentämiseksi näyttää hölmöläisten talon rakennukselta - säkillä valoa - kunne tulee pikku Matti ja kertoo, että tehkää reikä seinään. Siitäpä innostuneina hölmöläiset tekivät niin monta reikää, että koko talo hajosi.

Kuulemma kokonaishyöty on 14 milj.euroa, mutta sama summa lähtee Kelasta menettäville. Pieni hyöty saattaa valtiolle jäädä, jos kaikki eivät ymmärrä hakea kompensaatiota.

Käyttäjän pii3719 kuva
Pertti Ikonen

"Aamulla Ylen 1:llä Kelan pj. Elli Aaltonen valotti neliövuokrakattoa siten, että ne, joiden asumiskulut kasvavat, saavat kompensaation toimeentulotuesta. "

No ei sitten Elli kertonut, että ei saa kompensaatiota toimeentulotuesta jos ikäihmisellä tai toimeentulotuenhakijalla on realisoitavaa omaisuutta esim. kesämökki, osuus kuolinpesässä asuntoon tai mihinkä tahansa reaalisoitavaan omaisuuteen mitä Kela haluaa rahaksi muutettavaksi. Tai sitten perivät toimeentulotuen takaisin kun kuolinpesän omaisuus realisoituu. Muistakaa tuo että nyt on alkamassa työttömien vähävaraisten omaisuuden peijaiset. Että ensin on omaisuus syötävä ja vasta sitten syödään yhteiskunnan rahoilla.

Eli Kelassa myös ryhdytään lunastamaan köyhien omaisuuksia. Tuo olisi ollut paikallisille sosiaalitoimelle toimeentulotuessa mahdonta, mutta Kelaa ei paljoa omaisuuden takavarikot heilauta. Niin tuttua se heille on. Ja Kelahan on tottunut takaisinperinnöillään leimaamaan tukien hakijat rikollisiksi.

Käyttäjän rakennusliikeerbau kuva
Pekka Iiskonmaki

Minusta on suurinta vihaa ja sortoa verottaa köyhien asumista kahdella tavalla.

Kiinteistövero ja vuokratulosta vero. Molemmat maksaa se stadin mummo, kuten kaikki muutkin.

Matti Korhonen

Hyvä puheenvuoro ploggaajalta! Helsingissä on säännöllisin väliajoin noussut keskustelua esim. eläkeläisten siirtämisestä maaseudulle halvempiin kuntiin odottamaan noutajan saapumista. Pitäisi olla selvää, että ihminen,joka on syntynyt vaikkapa Helsingissä tai muutoin asunut parhaan työikänsä ja maksanut veronsa Helsinkiin, ei ole kovinkaan ilahtunut tällaisista puheista. Aika hoitaa kyllä nämäkin asiat ajallaan; viimeiset veteraanit ovat siirtymässä unholaan, ja sitten alkaakin olla suurten ikäluokkien vuoro. Tämän myötä myös varallisuutta siirtyy valtavasti nuorempien ikäluokkien haltuun. Ja mitä suuremmat eläkkeet edesmenneellä on ollut, sitä suurempi säästö yhteiskunnalle eläkkeenmaksajien kautta.
Vielä vanhan kansan toteamus Helsingin päättäjille, että jos kuoritaan kermaa, kurnaaliakin on otettava.

Käyttäjän opehuone kuva
Esa Mäkinen

Tarkennus: Nyt ei voi syyttää,Helsingin päättäjiä. Täällä Puheenvuorossa keskustelun aloitti eräs juoponpunainen trollaaja. Yllättäen ökyeläkeläinen Raimo Ilaskivi heti kannatti hänen ihmisvihaista ideaansa. Samaan runkkurinkiin imeytyi pian muitakin tunnettuja möllejä. Vastustavia ääniäkin oli paljon.

Käyttäjän TaruElkama kuva
Taru Elkama

Anteeksi mutta taidan olla väsynyt tai jotain :D Repesin totaalisesti luettuani herra Mäkisen kommentin.

Käyttäjän MaxStenbck kuva
Max Stenbäck Vastaus kommenttiin #38

Ilmeisesti olit. Ymmärsit kuitenkin pyytää reaktiotasi anteeksi, mikä on sinulle kunniaksi.

Toimituksen poiminnat