TaruElkama Nöfnöf

Täysin susi aktivointimalli

Missä ne työt ovat? Missä ne asunnot ovat työn perässä muuttaville? Mistä saa peruspäivärahalla oleva työtön raavittua takuuvuokrarahat kokoon (joka usein on kahden kuukauden vuokra)? Kuka maksaa muuttokustannukset?

Luottotiedot menettäneellä on erittäin vaikea saada kohtuuhintaista asuntoa, sama koskee yksinäistä muuttajaa, yksiöt ovat kiven alla kasvukeskuksissa.

Millä varoilla työtön repii erilaisiin lupakirjoihin tarvittavat varat tyhjästä?
Mistä työtön saa lapselleen hoitopaikan yhden päivän varoitusajalla, varsinkin jos sosiaalinen turvaverkko pettää poismuutolla kotipaikkakunnalta?

Miten huolehditaan osatyökyvyttömien sekä täysin työkyvyttömien oikeuksista tässä mallissa. Moni on vakuutusyhtiöiden perseilyjen takia työkyvyttömänä työkkärijonossa.

Provisiopalkkainen duuni ei toimi sekä 0-tuntisopimukset ovat täysin epävarma tulonlähde sillä tässä aktivointimallissa huomioidaan vain tietyn suuruinen tuntipalkka.

Työllistämiskursseja (Suom. huuhaakursseja) ei riitä kaikille.

Lisäksi Kela sekä TE-toimisto ovat täysin pihalla siitä kumman tehtävä on aktivointimallin mukaista työllistymistä seurata.

30 euron sanktio on viikon ruokaraha pienituloiselle.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

40Suosittele

40 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (42 kommenttia)

Käyttäjän jormanordlin kuva
Jorma Nordlin

Nyt on säikähdetty Keskustassakin, kun maakuntien äänestäjien etu muistuikin mieliin. Se työn perässä muuttaminen ei enää olekkaan Keskustalle hyvä juttu.

Käyttäjän TaruElkama kuva
Taru Elkama

Itselläni on nyt kiireitä joten kommenttien hyväksyminen voi viivästyä.

Käyttäjän TaruElkama kuva
Taru Elkama

http://www.iltalehti.fi/tyoelama/20180103220064443...

"Hallituksen aktiivimallissa vaaditaan työttömiltä työnhakijoilta käytännössä 18 tunnin verran töitä noin kolmessa kuukaudessa, jotta työttömyysetuutta ei leikata. Se ei ole paljon, mutta Jenni Peltokangas kritisoi sitä, että mallissa odotetaan jokaisen työttömän pääsevän töihin kunhan niin vain haluaa.

- Kun hakijoita jopa pätkätyöhön on 800, niin pidempiin työsuhteisiin hakijoita on varmasti enemmän, Peltokangas toteaa."

Aktiivimallin kumoamista vaativa kansalaisaloite on saannut jo 99 000 kannattajaa! jos et ole aloitetta vielä kannattanut, voit tehdä sen täällä:

https://www.kansalaisaloite.fi/fi/aloite/2730

Käyttäjän pasianttila71 kuva
Pasi Anttila

Pitää osata lukea rivien välistä. Näillä aktiivimalleilla pohjustetaan seuraavan hallituksen työtä. Hallitus on saanut sen minkä halusi, massiivisen keskustelun työpaikoista, työttömyydestä sosioaaliturvasta. Kun keskustelu on käyty on mieliala suosiollisempi työmarkkinoiden uudistamiselle, siis paikalliselle sopimiselle (myös palkkojen suhteen).

Tämä keskustelu tulee näyttämään kaikille että Suomi ja suomalaiset tarvitsevat nyt nopeasti työpaikkoja, hinnalla millä hyvänsä. Keskustelu tulee näyttämään miten tärkeää on työvoiman liikkuvuus, miten tärkeää on sosiaalipolitiikan uudistus. Kaikki tähtää jo ensi vaalikauteen, kaikki tähtää myös ay-liikkeen pehmittämiseen.
Jos olette huomanneet ei ay-liike eikä vasemmisto yleensäkkään kovin ärhäkästi ole hallituksen kimppuun käynyt, näön vuoksi on hiukan heristetty nyrkkiä mutta mitään massiivista moukarointia ei ole ollut.

Käyttäjän MarkkuPerttula kuva
Markku Perttula

Aktiiviimallissa alle 550 e/ kuukausituloilla olevan työikäisen pitää nyhjäistä tyhjästä yksin itselleen työpaikka, ikään, sukupuoleen, koulutustaustaan, asuinpaikkakuntaan, elämäntilanteeseen, terveydentilaan katsomatta. Siis ilman tukea, ilman koulutusta, ilman siirtymäaikaa. Tilanteessa jossa kysyntää ei vain yksinkertaisesti ole, eikä toviin edes ole ollut.

Ihan oikeasti ihmetyttää, miten muutoinkin tiukilla taloudellisilla pelimerkeillä selviytyvät ihmiset yhtäkkiä pystyisivät johonkin sellaiseen, mihin edes Sipilän hallitus ei ole pystynyt: Eli luomaan yhteiskuntaan puuttuvia työpaikkoja

Käyttäjän topira kuva
Topi Rantakivi

Se on nyt 100 000 ääntä kansalaisaloitteessa. Hyvä kun olet aktiivinen ja mielestäni tämä pitää laskea työpaivaksi, sanotaanko 18 tuntia ja olet jo täyttänyt vaatimukset? Ai niin, mutta se työsopimus puuttuu ja palkan maksu.

No, Huuskon blogissa esitin yrittäjyyden ongelman:

"Kommenttisi sisälsi juuri sen ongelman ja siksi aktiivimalli alentaa työttömyyskorvauksia ja siitä seuraa osalle porukalle ongelmia.

Tuo yrittäjyys on oikeasti hölmösti laitettu. Ei yritystä voi perustaa ilman kunnollista liikeideaa ja tämähän tarkoittaa, että kaikki yrityksen perustavat ovat isolta osalta tuomittuja epäonnistumaan. Se kertoo yrityskirjoissa, että 85% epäonnistuvat aina. Saa olla onnekas, että kuuluu juuri siihen 15% joukkoon. Eikä ne firmat ilman pääomaa pysty työllistämään ketään.

Verottajahan sen päättää, että onko työtön tekemässä sivutoimista yrittäjyyttä vai onko se päätoimista yrittäjyyttä. Juuri työ päätoiminen yrittäjyys katkaisee työttömyyskorvauksen heti ja mitään korvauksia ei saa ennen kuin lopettaa yrityksen kokonaan. Sosiaalitoimistosta voi ehkä saada korvauksia vain hyvillä perusteilla. Sitä paitsi en luottaisi verottajaan, kun se saattaisi tehdä mielivaltaisesti päätöksiä ja kuka heitä muka valvoo?

Isoa osaa ihmisiä pitää varoittaa, että ei saa ryhtyä yrittäjäksi, koska se on arpapeliä.

Tämä aktiivimalli on oikeasti ihmisoikeusrikkomus."

http://markkuhuusko.puheenvuoro.uusisuomi.fi/24855...

Sitten esitin pakkomuuton ongelmasta, minkä jotkut kannattavat tajuamatta siinä olevia ongelmia:

"Pakkomuuttoa ei voi edellyttää. Monella on asuntolaina ja joutuvat aina maksamaan. Sisäisessä devalvaatiossa on se ongelma, että lainamaksut ovat aina saman suuruisia vaikka sitten ostovoima vähenee. Tästä seuraa, että pakkohuutokaupataan, jos työttömät eivät ole kyenneet hoitamaan lainanmaksua.

Tässä on se yksi iso ongelma, että jos on luottotiedot menneet ja maksuhäiriömerkintöjä, niin se pakkomuutto ei onnistu, kun ei niillä tiedoilla kukaan halua asuttaa kiinteistöönsä. Se on jo tosiasia, että maksuhäiriöiset eivät pääse vuokralle toiselle paikkakunnalle. Puuveneen alleko on pakko muuttaa?

Nämä kaikki takaavat sen, että aktiivimalli alentaa työttömyyskorvauksia joka tapauksessa. Ei se mikään rakettitiedettä ole. Olen varmaan unohtanut joitakin kohtia, mutta ei se mitään. Minä en vaan jaksa kirjoittaa kilometrien mittaisia juttuja.

Teidän toimittajien pitäisi ne haittaongelmat havaita eikä hehkuttaa hallitusta."

http://markkuhuusko.puheenvuoro.uusisuomi.fi/24855...

Suomi taisi kaatua liian vahvan markan politiikkaan (ECU-kurssi -> euro) ja sisäiseen devalvaatioon kun ulkoinen devalvaatio olisi ollut kaikille parempi vaihtoehto, meillä ei vaan ole sitä vaihtoehtoa.

Käyttäjän MattiKarnaattu kuva
Matti Karnaattu

Itse tuumannut että voisi olla idea että voisi perustaa osakeyhtiön menettämättä työttömyysturvaa, sillä edellytyksellä että sieltä ei nosteta varoja eikä ole työnantajana, ja jotain muita rajoitteita.

Silloin sitä voisi käyttää työttömyysajan kehittääkseen sitä yritystä. Tuollainen toisi vaurautta ja helposti lisäisi työllisyyttä ja työpaikkoja jollain aikavälillä.

Käyttäjän PekkaKeskinen kuva
Pekka Keskinen

Kaiken tämän kitinän (anteeksi että käytän tätä termiä) keskellä haluaisin pelkän voivottelun ja ein hokemisen sijaan kuulla, että mikäköhän olisi sitten parempi ratkaisu? Vai ollaanko oikeasti sitä mieltä, että työllisyysaste on tarpeeksi korkea? Olisi todella kiva nähdä hieman ratkaisukeskeisempää otetta.

Ja itse en fanita aktivointimallia, koska uskoisin avoimempien työmarkkinoiden ajavan saman asian, mutta nillitys ilman vaihtoehtoista ratkaisua on ihan haista p:n hommaa.

Käyttäjän Timoteus kuva
Timo Huolman

No esim. pätkätyön vastaanottamista ja sen antamista pitäisi helpottaa, eikä suinkaan vaikeuttaa.

Käyttäjän kainiemelainen kuva
Kai Niemeläinen

Kerropa, Taru, parempia tapoja, miten työtön aktivoidaan tekemään työtä tai hakemaan sellaista?

Miten työttömän saa pois työttömyyden putkesta ja estetään laitostuminen, jos siellä Jumalan selän takana ei ole tarjolla työtä eikä työtön itse haluaisi kotipaikaltaan pois muuttaa.

Ei tarvitse puhua mistään kasvukeskuksista, vaan siitä, että työtön edes suostuisi käymään töissä kirkolla tai lähikaupungissa.

Aktiivimallissa riittää, että tekee kolme päivää kolmen kuukauden aikana töitä. Onko tämä vaatimus oikeasti niin mahdoton, kuin annatte sen ymmärtää?

Käyttäjän TeppoSyvril kuva
Teppo Syvärilä

"Aktiivimallissa riittää, että tekee kolme päivää kolmen kuukauden aikana töitä. Onko tämä vaatimus oikeasti niin mahdoton, kuin annatte sen ymmärtää?"

Ongelma on että tuotakaan määrää töitä ei löydy.

Itse olen aktiivisesti töitä etsinyt, eipä vaan mistään napise. :(

Käyttäjän topira kuva
Topi Rantakivi

@8. Mieti vähän: Jos erehdyn menemään töihin kolmeksi päiväksi, niin ulosotto kiittää minua ottamalla 30% pois "palkasta". Aktiivimallia on korjattava rankasti tai poistettava. Minua se ei hyödytä, jos saan takkiin paljon. Esim. 500 euroa on 150 euroa pois. Siinä mikään 300 euron suojaosuus auta.

Kuinka paljon pitää toitottaa, että lopulta voidaan uskoa? Näköjään samanlaisella metodilla kuin media tekikin, toistelemalla tarpeeksi monta kertaa saadaan työtön näyttämään laiskalta. Samaa propagandaa harrasteli Saksan sotaministeriö toiselta maailmansodalta.

Käyttäjän TeppoSyvril kuva
Teppo Syvärilä

Tuo ulosottojärjestelmäkin kaipaisi uudistusta.

Käyttäjän kainiemelainen kuva
Kai Niemeläinen

Ulosottovelkasi on sinun velkaasi jollekulle. Jos ulosotto nakertaa sen pois, se häviää velastasi. Ulosottovelkasi ei ole veroa, joka katoaa kuin kankkulan kaivoon. Yksineläjän suojaosuus on 627,30 euroa.

En ole sanonut missään välissä työtöntä laiskaksi. Tuo on oma olkiukkosi, johon on kätevä takertua.

Käyttäjän MattiKarnaattu kuva
Matti Karnaattu Vastaus kommenttiin #28

Ei ihan.

Siinä on ne ulosottomaksut, korot ja perintäkulut jotka olennaisesti pitää köyhyydessä pitkään ja rikastuttaa perintätoimistoja ja tuo korkotuloja niille joilla on jo rahaa.

Itse pitäisin semmoisesta mallista, että kun velallinen on tuloksettoman ulosoton jälkeen todettu varattomaksi, kaikki korot ja kulut pitäisi ottaa pois, eli maksaisi vain sitä pääomaa mikä kokonaisuudessaan siinä kohtaa kertynyt.

Ne menisi sitten luotonmyöntäjän tappioksi, eli käytännössä lisäisi luotonantajalle vastuuta tarkistaa maksukyky.

Käyttäjän Marja-LiisaKalkela kuva
Marja-Liisa Kalkela

On .6t työpäivä kuukaudessa? Kerrotko miten se auttaa työtöntä saamaan töitä tai auttaa taloudellisesti sen pois leipäjonosta?

Ja tosissasiko uskot että yritys perehdyttää joka 18t tekevän työttämän työtehtäviin? Aika kalliiksi tulee yrityksille moinen puuhastelu.

Toiseksi vielä Kelan-johtaja ennustaa asumis-ja toimeentulotukien saajien lisääntyvän.Käsittelyaikojen pidentyvän.

Joten kansan taskuilta kaivetaan rahat noihin tukiin tai eläkeläisten ja heikoimpien tukia leikataan.
Toimeentulotukea saa taas odottaa 3kk kuten -17 kun tuet siirettiin Kelan maksettavaksi.

Kun huoltosuhde muuttuu rajusti niin kerätäänkö verot niihin mistä?
Ilmaistyöllä vai tarttisko saada niitä palkallisia työpaikkoja niille jotka tulevaisuudessa elättää eläkeläiset,lapset,sairaat ym?

EI ole muuta tapaa olemassakaan kuin palkallinen työ ja palkoista verot yhteiskunnan ylläpitoon.

Käyttäjän kainiemelainen kuva
Kai Niemeläinen

Kuusi tuntia tekemistä kuukaudessa on siis sinun mielestäsi mahdottomalta tuntuva vaatimus. Sinun mielestäsi palkallinen työ ja palkoista verot on ainoa tapa, jolla työtöntä voidaan kannustaa?

Mitä teemme, jos työtön ei suostu perämetsän takaa lähteä ihmisten ilmoille työnhakuun eikä yksikään yritys sinne perämetsän taakse hänelle piirikonttoria tule järjestämään?

Käyttäjän TaruElkama kuva
Taru Elkama Vastaus kommenttiin #29

Niitä työpaikkoja ja työvoimapalveluita ei yksinkertaisesti ole kaikille.

Käyttäjän kainiemelainen kuva
Kai Niemeläinen Vastaus kommenttiin #31

Työpaikkoja tulee tällä hetkellä koko ajan lisää. Noususuhdanteen aikaan on hyvä rakentaa kannusteloukkujen purkamiseen tähtäävää lainsäädäntöä.

Työllisten määrä nousee nyt koko ajan luonnollisenkin kehityksen kautta. Aktivoimalla voidaan saavuttaa etua syrjäytymisen torjumiseksi.

Käyttäjän MattiKarnaattu kuva
Matti Karnaattu

Esimerkiksi sallimalla työn tekeminen menettämättä toimeentuloa.

Kolmepäivää on tosi huono juttu, koska miten hemmetissä kolmen päivän palkalla elää 2-3kk kun toimeentulo viedään?

Se mitä tarvittaisiin olisikin se, että työtä voisi tehdä menettämättä toimeentuloa.

Käyttäjän HaMi kuva
Hannu Rautomäki

Hallitus vain yrittää historiallista silmänkääntötemppua syyllistämällä ja juoksuttamalla työttömiä, vaikka kaiken alku ja juuri on maassa vallitseva suurtyöttömyys.
Tässä maassa näköjään rangaistaan nykyään syyttömiä.
Suurtyöttömyyden alentamiseksi eli työpaikkojen luomiseksi ei ole tehty mitään.

Käyttäjän amgs kuva

Taru, tässä lapsiasiainvaltuutettu Tuomas Kurttilan tuore kannanotto: "Aktiivimalli. Surullista ja paljon kertovaa, ettei valmistelussa tarkasteltu asiaa lainkaan pienten lasten ja heidän vanhempiensa kannalta. Kunnalla on velvollisuus järjestää lapselle paikka varhaiskasvatuksen palveluista kahdessa viikossa, kun kyseessä vanhemman äkillinen työllistyminen. Usein työkomennukset, esim. sijaistukset tulevat työttömälle, nopeammin. Näihin pitäisi ihmisen päästä ehdottomasti kiinni. Kaikki työ on arvokasta ja tärkeää. Kun työttömän lapsilta varhaiskasvatusoikeus rajattu 20 tuntiin, voi hyvin olla, että tämän osuuden olet jo käyttänyt ma-ke, kun työtä olisi to-la. Nämä yhtälöt ovat tosia. Ja toimivalle yhteiskunnalle yksinkertaisia, jos lapsen elämä ja vanhemman arki mitään valmistelijoille ja päättäjille merkkaavat. Suomen on tavoiteltava 80 % työllisyysastetta. Jotta siihen päästään, palveluiden on toimittava. Ja jotakin on ihmisten elämästä ymmärrettävä - sellaisestakin, joka ei ole itselleni läsnä."

Käyttäjän TinoVlkki kuva
Tino Välkki

Uskomattoman typerä laki. Siniset ministerit loistavat poissaolollaan keskustelusta ja Keskustastakin kuuluu soraääniä.

Kaikki edellä mainitut asiat työn löytymisestä on totta. Ketään ei voi vaatia rikkomaan omaa perhettään ja muuttamaan toiselle paikkakunnalle pätkätöiden perässä. Lisäksi keskustelussa kannattaa ottaa huomioon ikärasismi, joka jyllää työpaikoilla. 50+ ikäiset ihmiset ja heidän hakemuksensa menevät auttamatta roskiin ja kutsua edes haastatteluun on turha odottaa. Tämä asia on käynyt selkeästi ilmi huolestuneiden työttömien puheenvuoroista. Puheenvuoroista, jossa kerrotaan sadoista työhakemuksista ja kovista työhaluista. Kun ikärasismi jyllää näin voimakkaana, omko se työttömän vika, jos hän ei työllisty? Jos jokaista työvoimakoulutuspaikaa hakee kymmeniä, ellei satija hakijoita, onko se työttömän vika, jos ei pääse koulutukseen? Jos työnhakijoita kielletään tulemasta TE-toimistoon tapaamaan henkilökohtaisesti virkailijaa ja se häneltä kielletään, onko se työttömän vika?

Ennenkuin tällaisia työttömien tukien automaattista tukien leikkausta voidaan edes harkita, pitäisi asia saada kuntoon TE-toimistoissa. Alkuun vaikka 500 työvoimavirkailijaa lisää. Koulutukseen pari miljardia ja työpaikoille anonyymi työnhaku voimaan, missä työntekijän ei tarvi kertoa omaa ikäänsä. Vasta sitten voidaan edes harkita tällaista työttömien oloja kurjistavaa toimintaa.

Käyttäjän TinoVlkki kuva
Tino Välkki

Ja huo. itse en ole työtön. Läheisen työttömän tuskaa olen kuitenkin seurannut läheltä. Lyödään lyötyä ja tämä tukien leikkaus vielä kaiken sen päälle. Toivottavasti rakkassa Suomessamme ei kohta ole tuhansia masentuneita lisää.

Käyttäjän topira kuva
Topi Rantakivi

@11. Olen tuollaista ehdottanut, että kiinnostavasta työntekijästä on tiedossa vain numero. Ei mitään nimiä, ikiä tai terveystietoja vaan pelkästään koulutukset ja työkokemukset.

Henkilöstä tiedetään vasta sitten oikeassa haastattelutilanteessa työpaikalla ja silloin työnantajan on hankala päästä pois ilman painavaa ja hyväksyttyä syytä, että miksi ei otettu töihin.

Käyttäjän JairiPalonen kuva
Jairi Palonen

Tuo aktiivimalli on viime hallituksien ja koko Tupo järjestelmän synninpäästö itselleen, eli jotain on tehty, ja itse asia vyörytetään työttömän harteille. Jos koko sopimus- järjestelmän tulonjako mahdollistaa suurtyöttömyyden, sekä syrjäytymisen- on järjestelmässä paha valuvika. Ruvetaan siis puhumaan numeroiden ja prosenttien sijaan poliittisista arvoista

Käyttäjän Timoteus kuva
Timo Huolman

Pikkuhommia olisi vaikka kuinka tarjolla, mutta kun eihän niitä käytännössä ole tähänkään asti saanut tehdä, vaikka paperilla onkin sallittua,
siksi aktivointimallin työvaatimus on täysin älyvapaa.

Birgitta ja moni muukin, allekirjoittanut mukaanluettuna ihmettelee mm. sitä, että eihän siitä ole kuin vuosi, kun esimerkiksi laskutuspalvelun käyttö tehtiin työttömälle erittäin epäedulliseksi tavaksi työllistää itse itseään koska se johtaa automaattisesti siihen, että työnhakijaan suhtaudutaan yrittäjänä.

se taas johtaa työnhaun ja siten kaikkien tukien katkaisemiseen ja yrittäjästatuksesta on vaikea, ellei jopa mahdotonta päästä eroon, koska milläs todistat lopettaneesi yrittäjänä toimimisen yrityksessäsi jota ei alunperinkään ollut olemassa.

Käyttäjän sepposimonen2 kuva
Seppo Simonen

Uskallaudun kuitenkin kirjoittamaan toisekaisen mielipiteen vaikka oletan ettei tämä saa hyväksyntääsi. Tämä aktivointi malli on erinomainen toimenpide herättämään kuumaksi keskustelun aiheeksi mitä merkitsee ilmoittautuminen työmarkkinoiden käytetettäväksi TE toimisoon rahallista työttömyyskorvausta saadakseen. Kun ei ilmoittaudu ei myöskään kovistella aktivoinnilla. Pohjoismainen sosialidemokraattinen hyvinvointiyhteiskunnan ylläpitäminrn on kerryttänyt jo miltei 110 miljardin velat valtiolle joten hallitus joutuu käyttämään kaikki keinot työttömien aktivoimiseen.
Olen itse tullut yhtenä 196o-70 luvun tuhansista ja tuhansista työnperään muuttaja, mikä nyt on erilaista on silloin ei saanut rahaa oleskeluun.

Käyttäjän Marja-LiisaKalkela kuva
Marja-Liisa Kalkela

Mihin itse ilmoittaudut kun saat Kelasta sosiaaliturvasta etuuksia?
Saat vauvasta-hautaan asti.
Miksi toimeentulotukea saavista vain työttömät joutuu Aktivitoimien piiriin?
Edm-tukea saa n.250 000 kotitaloutta.
Osa ja pätkätöitä tekevät,opiskelijat,eläkeläiset,mamut ,vangit ym.

Tiesitkö että sosiaaliturvaan rahat kerätään :
Yrityksiltä n.36% (Josta on jo viety Kelamaksun poistolla-10 ja sosiaaliturvamaksuja yli 800milj./v siirretty palkansaajien maksettavaksi-15)
Kansalaisilta yli 60% (verot,veroluonteiset maksut,ALV 24% ,työttömyysvakuutusmaksut palkansaajien tilistä joka kk.)
Eläkesäätiöiltä 10%

Kelan osuus sosiaaliturvamenoista on 27,8%
Työttömien osuus siitä 7%
Muiden osuudeksi jää 20,8%

Ja miksikö? Ex-palkansaaja työtön on maksanut jo veroa ja työttömyysvakuutusmaksua oman työttömyyden varalle.
Ja koska -94 leikattiin muut etuudet pois jäi vain toimeentulotuki ja se veroista valtion maksama ansiosidonnainenpäiväraha.

Miksi muilla Suomen kansalaisella pitäisi olla eri oikeudet kansan sosiaaliturvaan? Mutta sen irtisanotun tai kun yrityksillä ei ole töitä pitäisi sille työttömälle olla eri ehdot ?

Käyttäjän MattiKarnaattu kuva
Matti Karnaattu

Mihin sitten pitää ilmottautua että saa toimeentulon?

Nyt on semmoinen asia erilaista 1960- ja 1970-lukuun nähden, että töitä ei ole tai ne ovat jotain lyhtkestoisia, sijaisuuksia ja sen semmoisia.

70-luvulla kun muutti työn perässä niin se tarkoitti 10v työuraa toisessa paikassa.

Eli kyllähän tämä asia järjestyisi niinkin, että työnantajat sitoudutetaan työllistämään palkattu henkilö vähintään kahdeksi vuodeksi. Nyt mentiin päinvastaiseen suuntaan ja lisättiin koeaikaa kuuteen kuukauteen.

Eli työnperässä muuttaminen ei ihan noin vaan onnistu taloudellisten realiteettien takia, joita on esim. varainsiirtovero, asuntopula, toisen paikkakunnan asuinkustannukset, työn jatkumisen epävarmuus ja jne.

Se on oikeastaan ihan sama monta miljardia euroa on velkaa leikkirahaa. Maailma toimii vaikka kaikki ei työtä tee ja kaikilla pitäisi olla jokin toimeentulo. Se on vain sitä rahan palvotaa, että halutaan viedä rahat niiltä joilla sitä on jo vähän.

Käyttäjän heikkitoivonen kuva
Heikki Toivonen

"..sillä tässä aktivointimallissa huomioidaan vain tietyn suuruinen tuntipalkka."

Eikö se ollutkaan niin, että myös palkattomat työkokeilut esim. yhdstyksissä huomioidaan?

Toivon mukaan et levitä väärää tietoa.

Käyttäjän TaruElkama kuva
Taru Elkama

Ei ole. Kelan pääjohtajan suusta; http://www.iltalehti.fi/politiikka/201801042200645...

"Aktiivimallissa työttömän on osoitettava aktiivisuutta säilyttääkseen tuet normaalitasolla. Aktiivisuutta seurataan kolmen kuukauden jaksoissa: tuet säilyttää, jos on tarkkailujakson aikana tehnyt 18 tuntia palkkatöitä, ansainnut yritystoiminnalla 241,05 euroa tai ollut viisi päivää työllistymistä edistävissä palvelussa."

Käyttäjän TaruElkama kuva
Taru Elkama

https://www.aamulehti.fi/uutiset/ensimmainen-seura...

"1. Mitä kriteerejä aktiivimallissa on palkkatyölle, eli millainen työ hyväksytään, Kelan juristi Antti Ristimäki?

–Yleisvaatimus on se, että tulee tehdä työtä, joka yhden kalenteriviikon aikana tehtynä luettaisiin työssäoloehtoon. Tavanomaisilla aloilla siihen luetaan sellainen kalenteriviikko, jonka aikana työtä on tehty vähintään 18 tuntia. Aktiivimallissa 18 tuntia pitää tehdä 65 maksupäivän aikana, ei yhden viikon aikana.

–Palkan on oltava työehtosopimuksen mukainen. Jos alalla ei ole työehtosopimusta, on raja 1 189 euroa kuussa. Palkka suhteutetaan työaikaan. Tämä tarkoittaa sitä, että päivän minimipalkka on 55,30 euroa ja tunnin minimipalkka 6,91 euroa."

Käyttäjän TaruElkama kuva
Taru Elkama Vastaus kommenttiin #26

https://www.is.fi/taloussanomat/oma-raha/art-20000...

Aktiivileikkurin välttämiseksi ei käy mikä vain työ – tämän verran on tienattava

Maanantaina voimaan tullut aktiivimalli leikkaa työttömyystukea vajaat 5 prosenttia, jos työtön ei tee pätkätöitä tai osallistu te-toimiston palveluihin.
Julkaistu: 4.1. 9:52

"AKTIIVIMALLI Esimerkiksi ilmaistyötä tekemällä ei voi aktiivimallin leikkuria välttää, sillä työstä pitää saada palkkaa vähintään 6,91 euroa tunnilta.
Maanantaina voimaan tullut aktiivimalli leikkaa työttömyystukea vajaat 5 prosenttia, jos työtön ei tee pätkätöitä tai osallistu te-toimiston palveluihin.

Leikkauksen välttämiseen riittää vähintään 18 tunnin työskentely kolmen kuukauden aikana – mutta ihan mikä tahansa työskentely ei kelpaa.

Työstä saatavan palkan on nimittäin vastattava alan työehtosopimuksessa määriteltyä vähimmäispalkkaa. Jos työehtosopimusta ei ole, palkan on oltava vähintään 6,91 euroa tunnissa.

Tämä tarkoittaa sitä, että palkattomat tai hyvin heikosti palkatut keikkahommat eivät työttömyystuen leikkaukselta välttämättä pelasta.

Vähimmäispalkalla on merkitystä esimerkiksi puhelinmyyntityössä. Alalla ei ole yleissitovaa työehtosopimusta, ja palkka voi toisinaan olla täysin provisiopohjaista eli sidoksissa työn tuloksiin.

Kahdeksantoista tunnin työskentely luurin päässä ei riitä aktiivisuusvelvoitteen täyttämiseen, jos palkka työstä ei nouse vähintään noin 125 euroon.

Ilman työehtosopimusta työskennellään myös esimerkiksi kauneudenhoitoalalla, kuntokeskuksissa ja mainosalalla."

Käyttäjän AnttiOllikainen kuva
Antti Ollikainen

Tämä aktiivimalli ei ole mitään muuta kuin SEKOOMUKSEN konsti leikata työttömysturvaa. Mykkänenhän sen lipsautti A-studiossa ihan ääneen. No nyt on Kelan Aaltonen huolissaan siitä että kasvavatko toimeentulotuen kustannukset? No päivänselvää on että kyllä ne kasvavat.

Käyttäjän kainiemelainen kuva
Kai Niemeläinen

Niinhän ne toki tekevät, jos ja kun työttömän tulotaso on ennen leikkausta toimeentulorajan alapuolella.

Toimeentulotuki on se tukimuoto, joka vie pohjan tuolta blogistimme viimeiseltä lauseelta. Jos työtön on pienituloinen ja työttömyyspäivärahasta leikataan kolmekymppiä kuussa, toimeentulotukea maksetaan kolmekymppiä enemmän kuussa.

Käyttäjän TaruElkama kuva
Taru Elkama

Kaikki peruspäivärahalla elävät eivät saa toimeentulotukea.

Käyttäjän kainiemelainen kuva
Kai Niemeläinen Vastaus kommenttiin #32

Silloin ei olekaan enää kaikkein pienituloisimpien joukossa.

Käyttäjän TaruElkama kuva
Taru Elkama

http://www.iltalehti.fi/politiikka/201801042200644...

Työn perässä ympäri Suomea muuttanut koulutettu tiskaaja tulistui Vartiaiselle:

”Missä maailmassa oikein elät?”
Torstai 4.1.2018 klo 12.52

Insinöörin koulutuksen saanut nainen kysyy, kuinka monta kertaa työttömän pitää muuttaa työn perässä.

Iltalehden haastattelema nainen katsoo, että työttömät ovat eriarvoisessa asemassa eri puolilla Suomea työvoimapalvelujen laadun suhteen.

Aktiivimallikeskustelu kuumeni keskiviikkona jälleen, kun kokoomuksen kansanedustaja Juhana Vartiainen kehotti Ylellä työttömiä muuttamaan toiselle paikkakunnalle, jos omalta paikkakunnalta ei löydy minkäänlaisia työtilaisuuksia. Samanlaisen näkemyksen esitti jo aiemmin Aamulehdessä kehitys- ja ulkomaankauppaministeri Kai Mykkänen (kok).

Iltalehden juttu aiheesta kirvoitti kommenttiryöpyn. Osa ymmärsi Vartiaista ja osa tyrmistyi kansanedustajan näkemyksistä. Iltalehti haastatteli torstaiaamuna Lapissa asuvaa 52-vuotiasta naista, joka tulistui Vartiaisen kommenteista.

- Missä maailmassa hän elää? Kuinka monta kertaa työttömän pitää muuttaa työn perässä, että hän olisi tyytyväinen? Olen töiden takia muuttanut ja asunut Turussa, Helsingissä, Oulussa ja eri puolilla Lappia. Ei sinulla ole sen jälkeen elinalustaa, olet irtolainen etkä mistään kotoisin, nimettömänä asian herkkyyden vuoksi pysyttelevä nainen kuvailee.

Nainen valmistui insinööriksi teknisen alan opinahjosta Lapista 1990-luvun alussa ja sai Helsingistä vakituisen työpaikan, mutta irtisanoutui.

Sen jälkeen hän teki sesonkiluonteisia matkailualan töitä pohjoisessa. Pisimmillään puolitoista vuotta työttömänä ollut nainen on Vartiaisen oppien mukaisesti ollut valmis laskemaan rimaa ja tekemään myös vähemmän motivoivia töitä.

- Tällä hetkellä olen matkalla töihin tiskariksi. Ajan joka päivä 30-40 kilometriä töihin yhteen suuntaan ja olen sydän kylmänä, että milloin auto leviää parhaimmillaan kolmenkymmenen asteen pakkasissa. Olen korjannut autoa vapaapäivillä 600-700 euron edestä, jotta pääsen tiskaamaan.

- Olen tarvittaessa työhön tuleva, suomeksi se tarkoittaa, että voi olla, että huomenna on töitä ja sen jälkeen ei ole ollenkaan. Olen ihan tyytyväinen, että on edes jotakin hommia, mutta haluaisin tehdä teknisen alan töitä, mihin minut on koulutettu.

Teknisen alan muuntokoulutuksenkin suorittanut nainen kertoo huomanneensa ikänsä esteeksi työnhaussa jo neljänkympin kohdalla.

- Kun jätin syntymäajan pois teknisen alan töitä hakiessani, niin tuli sentään kutsuja työhaastatteluun. Moni varmaan ajattelee, että eivät he halua äitiä työpaikalle. Se on tosiasia.

"Kurssit ajanhukkaa"

Viime keväänä nainen haki töitä Turusta muun muassa telakalta, mutta "tuli tyhjin käsin takaisin pohjoiseen".

- Marssin ovesta sisään ja kerroin, että olen tehnyt tätä ja tätä. Sitten tuli näitä hienoja ilmoituksia, että valitettavasti valinta ei osunut kohdallanne. Kun vaihdoin maisemaa Lapin sisällä, niin nippanappa kelpasin tiskariksi.

Vuoden alussa voimaan astuneessa aktiivimallissa työttömän on osoitettava aktiivisuutta säilyttääkseen tuet normaalitasolla. Aktiivisuutta seurataan kolmen kuukauden jaksoissa: tuet säilyttää, jos on tarkkailujakson aikana tehnyt 18 tuntia palkkatöitä, ansainnut yritystoiminnalla 241,05 euroa tai ollut viisi päivää työllistymistä edistävissä palvelussa.

Jos ehdot eivät täyty, työttömyysturvaa leikataan kolmen kuukauden ajaksi 4,65 prosenttia.

- Aktiivimalli koskee minua heti, kun työt loppuvat. Sitten ihmetellään, pääseekö mihinkään töihin. Työvoimapoliittisen koulutuksen suhteen Keski-Lapissa ollaan ihan erilaisessa asemassa vaikka Turkuun ja Helsinkiin verrattuna. Jos menet Sodankylässä työvoimatoimistoon, niin siellä on lappu ovella, että varaa aika. Ei siellä ole ketään ottamassa sinua vastaan.

Iltalehti soitti Lapin TE-toimistoon, josta arvioitiin, että Sodankylästä saa tapaamisajan viikon sisällä. Tapaamisessa voidaan esimerkiksi tehdä työllistymissuunnitelma ja miettiä työnhakuvalmennuksia.

Työvoimakoulutuksia järjestetään lähinnä isommilla paikkakunnilla, mutta eri puolilla Lappia voi suorittaa verkkokurssin, joka täyttää aktiivimallin ehdot. IL:n haastattelemalla naisella on karuja kokemuksia TE-toimiston palvelusta.

- Kun olin täyttänyt 50, niin kysyin, mitä työkaluja työllistämiseeni voi olla. Virkailija pyöritti päätään, että ei mitään. Voin tappaa aikaa osallistumalla kursseille, jos se tyydyttää ihmisiä, mutta se on ajanhukkaa. Voisin vetää itse kursseja ihmisille, jotka kursseja pitävät.

Vartiainen sanoi Ylelle keskiviikkona pitävänsä "täysin toivottomana" sellaista ajattelutapaa, jossa eletään tulonsiirtojen varassa. Ymmärrätkö Vartiaisen ajatusta siitä, että jokaisella on velvollisuus elättää itsensä?

- Tämän ikäisenä olen maksanut niin paljon veroja tähän yhteiskuntaan, että jos olen viimeisten vuosien aikana saanut työttömyyskorvausta, niin olen nostanut sitä puhtaalla omallatunnolla."

Käyttäjän EeroPyykkl kuva
Eero Pyykkölä

Aktivointimalli- Susi jo syntyessään. Sipilän hallitus - Susi jo syntyessään.

Veli-Matti Saarenpää

Ymmärrän se että tämä ns. aktiivimalli ei tule toimimaan millään tasolla. Vaikka itse olen työelämässä voin tuntea työttömän huolen siitä miten tulla toimeen. Se että työttömän elintaso ei ole alunperinkään kummonen niin sitä leikkaamalla ei kukaan motivoidu työelämään ja yhtään ns. työpaikkaa se ei tähän maahan luo. Joku tuolla kirjoitteli että ei se ole kohtuutonta tehdä kolme päivää töitä?! Ei todellakaan ole jos niitä töitä ihan oikeasti edes olisi. Jos TE-toimistojen avoimien paikkojen ns. 0 sopimuksen orja työt karsitaan ei jäljelle jää erittäin vähän mitään. Kokoomuksen ajatuksenahan on luoda tähän maahan ns. luokkayhteiskunta ja romuttaa pohjoismainen hyvinvointi. Ihmettelen tässä aktivointimallikeskustelussa sitä että työministeri Lindström on vajonnut jonnekkin takuueläke pinon taakse omaa hillotolppaansa nuoleskelemaan. Miten TE-toimistot järjestävät ns. huppaluura kursseja ilman valtavia resursseja? Mistä rahat niihin? Kuka maksaa työttömän lastenhoidon jos hän lähtee kursseille, miten yksinhuoltajat? On tässä niin paljon kysymyksiä ilmassa että harvoin on tähän maahan näin surkeaa mallia luotu.

Toimituksen poiminnat